Inno Sapiens

A BME jövőformáló podcastje az innovációról, az üzleti élet és a felsőoktatás együttműködéséről.
Most játszott:

Iratkozz fel!

Original
Egyre okosabb otthonok, egyre kevesebb energiával

Egyre okosabb otthonok, egyre kevesebb energiával

2021-03-10T05:00:00+01:00
Hogyan lehet csökkenteni az otthonok energiafogyasztását? Milyen eszközök állnak rendelkezésre az energiahatékonyság kihasználása érdekében? Mit jelent és mire jó a CHP technológia? A jövő otthonainak energiafelhasználásáról Gróf Gyulával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezetőjével, Szoboszlai Beátával, az MVM Csoport vezető közgazdászával és Imre Attilával, a BME CHP labornak a vezetőjével beszélgettünk.
Elolvasom
Szemléletváltás a gyártástechnológiában

Szemléletváltás a gyártástechnológiában

2021-03-03T05:00:00+01:00
Mit jelent a gyártó cégeknek, ha élőben követni tudják a folyamatokat? Milyen anyagi és szervezeti igénye van az ipar 4.0 átállásnak? Az Inno Sapiens hetedik epizódjában a gyártástechnológia digitalizációjával foglalkozunk. Vendégeink: Jeránek Tamás, a Siemens Digital Industry igazgatója, Lengyel László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának igazgatója, Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke és Kovács László, a BME Ipar 4.0 Technológiai Központjának vezetője.
Elolvasom
Digitális korszakváltás az építőiparban

Digitális korszakváltás az építőiparban

2021-02-24T05:00:00+01:00
Mit jelent a digitális technológia az építészetben? Hogyan változtatja meg a tervezés, az építkezés és később az üzemeltetés folyamatát az, hogy minden modellezhető digitálisan? Ebben az epizódban Lovas Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építőmérnöki Karának oktatási dékánhelyettese, Ritter Ádám a Moratus műszaki igazgatója és Joó Attila, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének docense beszélget Joós Andreával.
Elolvasom
Mit várhatunk a jövő intelligens technológiáitól?

Mit várhatunk a jövő intelligens technológiáitól?

2021-02-17T10:43:32+01:00
Hogyan változtatják majd meg mindennapjainkat az önvezető autók? Mit gondolnak a kutatók a jövő intelligens technológiájáról? Ebben az epizódban a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról, a Mesterséges Intelligencia Stratégia főbb mérföldköveiről beszélgetünk a BME és Mesterséges Intelligencia Koalíció szakembereivel.
Elolvasom
A jövő távközlése

A jövő távközlése

2020-12-15T05:00:00+01:00
Hogyan alakulhat át az infokommunikációs ipar, és ennek révén az ipari szereplők és a hétköznapi ember élete, szokásai a közeljövőben? Erről szól az Inno Sapiens negyedik része. Joós Andrea műsorvezető vendégei Charaf Hassan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja, Budai J. Gergő, a Vodafone vezérigazgató-helyettese. Beszélgettünk továbbá Németh Vilmossal, az BME 5G laborjának vezetőjével és Vulkán Csabával, a Nokia Bell Labs magyarországi igazgatójával és bemutatjuk a Műegyetem Z10 központjában működő Fastrrr startup-ot is.
Elolvasom
A jövő energiája

A jövő energiája

2020-12-09T05:00:00+01:00
Harmadik részével jelentkezik az Inno Sapiens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos podcast sorozata. A legújabb epizódban szó lesz az energiaipar jövőjéről, a tárolási lehetőségekről, de kiderül az is, hogy a Műegyetem MVM Smart Power szimulációs laborjában milyen megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatások folynak.
Elolvasom
A jövő gyógyszeripara

A jövő gyógyszeripara

2020-12-02T05:00:00+01:00
A modernizáció, a kompjuterizáció csak mostanság költözik be a gyógyszeriparba. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Mi a jelentősége a folyamatos, szenzorokkal követett gyógyszergyártásnak? Joós Andrea az iparág innovációiról beszélgetett Nagy Zsombor laborvezetővel, Greiner Istvánnal, a Richter gyógyszergyár kutatási igazgatójával, valamint Marosi Györggyel, a Műegyetem professzorával. A műsor végén bemutatkozik a BME Z10 inkbációs laborjában működő SmartSense startup.
Elolvasom
A jövő járműipara

A jövő járműipara

2020-11-30T05:00:00+01:00
Mikorra terjedhet el jobban az elektromos közlekedés? Az autókon kívül a repülők is lehetnek elektromosak, vagy hibridek? Sok más mellett ezekről a témákról fogunk beszélgeti a Budapesti Műszaki és Gadaságtudomány Egyetem hajtáslaborjában és a stúdióban. Joós Andrea műsorvezető kérdéseire a stúdióban Becker Péter, a BME Villamos Energetika Tanszék tudományos munkatársa és Zeitler Balázs, a Rolls-Royce Hungary ügyvezetője, a laborban pedig Balogh Attila, a BME docense és Balázs Gergely, a Rolls-Royce Hungary vezetőségi tagja válaszoltak, a műsor végén pedig bemutatjuk a BME Z10 inkubációs központban dolgozó Rollin Technologies startup csapatot is.
Elolvasom

Hamarosan indul az Inno Sapiens

2020-11-22T11:07:33+01:00
November végén indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem podcastje, az Inno Sapiens, amiben az üzleti élet és az egyetem együttműködése révén létrejött innovációkat mutatunk be.
Elolvasom

Műsorvezető

Joós Andrea biológiatanár és tudománykommunikációs szakember, az Élménybiológia alapítója, gyerekkora óta a józan paraszti ész rajongója. Interjúalanyaival a rádióban, televízióban és ebben a podcastban is ugyanúgy dolgozik, mint a diákokkal a biosz óráin: boncol, kísérletezik, vitázik, alkot — ahol a lényeg nem a végcél, hanem az együtt töltött idő és az emberi kapcsolat.